Podjetniki kritični do kritičnih razmer


Predvsem uvodni razpravljavci so bili na včerajšnjem 2. Vrhu malega gospodarstva zelo kritični do razmer v državi. Nagrajenec GZS za leto 2012, Emil Marinšek, iz podjetja Maremico, je omenil, da »bi bila v Sloveniji pravna država kar v redu, če bi spoštovali vse zakone, ki jih imamo.« Smo »bolj papeški od papeža«, je še dejal.

Še bolj kritičen je bil mag. Brane Lotrič, predsednik UO GZS-Podjetniško-trgovske zbornice, ki je spregovoril o ukrepih za izboljšanje poslovnega okolja. Malo gospodarstvo pričakuje in zahteva, da se »udari po mizi in se določene stvari rešijo dolgoročno.« Poudaril je, da se poslovno okolje hitro slabša in obstoječi strošek javne uprave »ne pije vode.« Opozoril je na sivo ekonomijo, ki se pojavlja tudi v javnem sektorju pri višjem uradniškem sloju.

Predsednik UO GZS-Zbornice poslovno storitvenih dejavnosti, dr. Brane Semolič, je komentiral predloge ukrepov za nov razvojni zagon. Strinjal se je, da potrebujemo udarno razvojno strategijo, ki bo zagotovila pogoje za ustrezne premike. Treba je zagotoviti pogoje, motivatorje ter vzpostaviti trg znanja, ki je slabo delujoč.

Dr. Amadea Dobovišek, strokovnjakinja za strateški marketing, pa je poudarila, da se GZS zavzema za globalno in čezmejno internacionalizacijo malih in mikro podjetij. Zmagovati je po njenem mnenju možno le tako, da se tradicionalne in taktične pristope preseže in se dvigne raven strateškega razmišljanja. Do tujih trgov ni bližnjic, je še dejala.

 

GZS je pred 2. Vrhom gospodarstva izpeljala tudi anketo med podjetniki, mikro in malimi podjetji. Iz ankete je razvidno tudi njihovo mnenje o poslovnih razmerah v državi. Več v  videu ...

Pravna država

Odločna podpora izvozu

Nov razvojni zagon

Boljše poslovno okolje